Ondernemerstour, Het Museum voor Nostalgie en Techniek Langenboom april 2017

Dinsdag 11 april 2017. De 1e Ondernemerstour van de SWO. Om 18.00u zorgen vader (Wim) en zoon (Frans) van Schayik al op de parkeerplaats voor een persoonlijk onthaal. Moeder (Joke) van Schayik zorgt voor een lekker kopje koffie in de kantine (Alhoewel het woord kantine geen recht doet aan de ontvangstruimte met een heuse bar en ruimte om een gezelschap van ruim 100 personen te ontvangen).   Als het gezelschap compleet is, heet Wim van Schayik - in de regio beter bekend als Wim de Smid- ons van harte welkom in het museum voor Nostalgie en Techniek in Langenboom. Vol trots vertelt hij (in een notendop, maar mét saillante details) het levensverhaal van hem en zijn 'meisje'. De ontstaansgeschiedenis van zijn bedrijf, zijn familie en zijn passies. En hoe de passie van het verzamelen uitgroeide tot het Museum voor Nostalgie en Techniek. 

En eerlijk is eerlijk. Ik had geen bijzondere voorstelling van het museum. Geen hoogdravende verwachtingen eigenlijk. Ik had wel al eens gehoord van het 'tractormuseum' in Langenboom. Sterker nog ... met enige regelmaat heb ik vergaderingen bijgewoond in de 'kantine' bij het bedrijf. Bij het museum..... als de museumdeuren gesloten waren. Zonder te weten waar de entreedeuren feitelijk toegang tot geven. Gecharmeerd door en met respect voor de bevlogen verhalen van Wim, liep ik in het gezelschap van onze eigen ondernemers en een gids, toch nog steeds redelijk verwachtingsloos het museum in. 

Ik spreek niet alleen voor mezelf als ik zeg dat onze groep zich sprakeloos en vol bewondering door de verzamelingen, collecties, tentoonstellingen en passie heeft laten voeren. Voorzien van menig markant verhaal leidde onze gids ons de geschiedenis is. De geschiedenis van tal van ambachten zoals de boer, tandarts, fietsenmaker, slager, (koper)smid of schoenmaker. Maar ook -althans voor mijn generatie- de geschiedenis van 'alledag' van onze (over)grootouders. Van broodroosters, was- en naaimachines, speelgoed, meubilair en muziekinstrumenten en -apparatuur. Het is bij voorbaat niet te doen om een volledige opsomming te geven van alles wat we daar met z'n allen gezien hebben. Daar komt bij dat we dan zouden missen wat we met z'n allen niét gezien hebben. In dit museum kom je tijd en ogen tekort. 

We hebben lang niet alles gezien. En ook lang niet alles gehoord als ons na onze tour door vader en zoon Van Schayik nog een drankje wordt aangeboden. De sfeer is prettig en vragen blijven komen uit onze SWO groep. Wim beantwoordt ze allemaal geduldig en met trots. En hij licht toe hoe hij (en nu feitelijk zijn zoon Frans) organiseert dat dit museum en haar bezittingen over 400 jaar nog bestaat. 

Deze ondernemerstour was prachtig. De bevlogenheid, het ondernemerschap. Maar voor mij ook vooral de verrassing van de immense passie die zich achter de deuren van het museum bevond. Ik ben nu al benieuwd wat ons achter de deuren van onze volgende ondernemerstour te wachten staat!

Door Eefke Buskes, Foto's door Jan Kempen

Meer nieuws van SWO

Nominatie voor SWO Samenwerkende ondernemers gemeente Sint Anthonis

Lees meer
Gezond Ondernemen, SWO 5 juni 2018!

Het belang van gezond bewegen, ademen en eten; voor jezelf en je werknemers

Lees meer
De beste wensen voor een succesvol en gezond 2018!!

Voor de Leden van de SWO organiseert ondernemend Sint Anthonis de nieuwsjaar receptie 2018, op 11 januari bij "T Stamhuus" te Sint Anthonis. Aanvang 20:00

Lees meer
Naar het archief van SWO